www.bluewhitesafari.fi - Kalaopaspalveluita pitkällä kokemuksella. Tutustu myös Peter Lahden suunnittelemiin kalastusvälineisiin.


sunnuntai 25. maaliskuuta 2012


Viimeiset kolme jigikalastuspäivää ovat osoittaneet kuhan jigauksen tulleen talvikalastukseen jäädäkseen. Vaikka käytettävän jigipään optimaalinen paino sekä muoto ovat vielä hakusessa on saalisvarmuus ollut niin taattua, että jigit on yksinkertaisesti pidettävä mukana, kun kalastetaan kuhaa talvella. Yksi parhaista kalastusmuodon piirteistä on ehdottomasti se, että se ei vaadi mitään suurempaa erikoisosaamista eikä muutenkaan hirvittävän keskittynyttä kalastusta. 

Olen kalastanut kaikessa yksinkertaisuudessaan siten, että pudotan vieheen pohjaan . Tämän jälkeen nostan vieheen noin 20 cm pohjasta ylös, Annan vieheelle vauhtia varsin hitailla, mutta laajahkoilla liikeradoilla pari kolme kertaa pitäen pienen, parin- kolmen sekunnin tauon heilautusten välillä. Tämän jälkeen hidastan vieheen uintia paljon ja ajoittain pidän jigiä paikallaan pidemmänkin ajan. Yleensä kuhat nappaavat varsin pian vieheen nähtyään. Suurin osa kaloista nappaa ensimmäisen puolen minuutin aikana avannolle saavuttuamme. Yli viittä minuuttia en varmastikaan ole päivystänyt yhdellä reiällä vielä kertaakaan, vaan pyrin kalastamaan aktiivisia kaloja. Mikäli kala avannosta nousee kalastan luonnollisesti lähistön hyvinkin tarkasti tehden avantoja noin kymmenen metrin välein.

Erittäin mukavaa on ollut todeta muidenkin kuhamiesten innostuvan lajista. Kuulemani mukaan omia virityksiä jigihännän uinnin tehostamiseksi on tehty jo useammassakin kylpyammeessa illan vaihtuessa yöksi. Muistakaa nyt hyvät ihmiset ottaa kaikki vermeet mukaanne sieltä kylpyhuoneistanne ettei pahempia perhekriisejä pääse syntymään.

Talvinen jigaus jäältä lähestyy loppuaan jäiden heiketessä. Viimeiset reissut tulen varmastikin tekemään Espoonlahden pohjukkaan , mistä kaloja vielä uskaltaa pelastuspuvun kanssa häiritä muutaman päivän ajan, Inkoon vesillä käytyäni huomasin jäiden heikkenevän ja ohentuvan niin nopealla vauhdilla, että sinne en enää uskalla lähteä. Kuvaavaa alueelle oli jäänpaksuuden vaihtuminen muutaman metrin välein yli 20 sentillä. Onneksi pitkä avovesikausi on edessä ja pääsen toden teolla heittämään shad- jigejäni petokalojen ihmeteltäväksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti