www.bluewhitesafari.fi - Kalaopaspalveluita pitkällä kokemuksella. Tutustu myös Peter Lahden suunnittelemiin kalastusvälineisiin.


keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Venemessut 2013

Pitkä, 11 päivän messuputki on takana. Hirvittävä määrä tuttuja ja tuntemattomia  kalastuksen sekä veneilyn ystäviä piipahti tervehtimässä minua kaisla-veneiden osastolla. Avovesikauden lähestyminen oli selvästi aistittavissa messuvieraissa. Esittelemäni kaislan heittokalastusvene sekä muutamat kalastusaiheiset tuotteet saivat ihmisten veren kiertämään. Uusien kalastusaiheisten tuotteiden, kuten 11 senttisten shad-jigien hypistely näytti tuottavan jopa tuskaa kalamiehissä kun samaan aikaan paksu jääpeite vielä estää niiden heittokalastuskäytön.  Jigien värivalikoima tuntui miellyttävän kovasti jigikalastukseen hurahtaneita kalastajia. Uuusin 17 senttinen protoasteella oleva jigi oli myös ensi kertaa näytillä tapahtumassa. Etenkin haukimiehet sanoivat painavat sanansa vieheestä. Sain myös kuulla paljonkin väriehdotuksia uusimmille jigeille.
Veneeni vapaputkissa oli esillä myös uusimpia okuman vapoja. Nimikkovavoistani levitation sarjassa on nyt 3 eri pituutta, joten jokaiselle jigauksen yställe olisi nyt tarjolla käytetyimmät pituudet kalastukseen. Kelamalleja minulla on 2 laadukasta okuman kelaa. Kelat tulevat laatikoissaan siten, että varapuola on hivenen erikokoinen verrattaessa kelassa kiinni olevaan puolaan. Tällä toimenpiteellä pyrimme siihen, että käytettävään kalastusmuotoon puolalle saadaan aina kelattua optimimäärä halutun paksuista siimaa.
Varsinaisena suurempana teemana minulla oli messuilla esitellä uutta kaislan 550 heittokalastusvenettäni. Viime vuonnahan minulla oli käytössäni lähes samanlainen vene jonka ominaisuudet miellyttivät kaikin puolin niin paljon että päätin tilata vielä toisen samanlaisen hivenen erinlaiseen käyttöön. Viime vuoden venehän oli enemmänkin ankkurista kalastamiseen suunnattu jigikalastusvene.  Tähän uuteen tulokkaaseen asennan keulaan sähkömoottorin jolloin liikkuvasta veneestä kalastaminen muodostuu äänettömäksi ja siten hivenen entistäkin mukavammaksi. Myös varsinainen voimanantaja, eli polttomoottori tulee olemaan 10 hevosvoimaa tehokkaampi viime vuoteen. Viime vuonna minulla oli käytössäni evinruden 50 hv e-tec johon olin kyllä täysin tyytyväinen. Havaitsin kuitenkin,että ammattikäytössä potkua maksimikuormalla voisi olla aavituksen lisää. Tilanteet joissa tarvitsen lisäpotkua ovat tosin äärimmäisen harvinaisia, kuten esimerkiksi veneen nostaminen liukuun maksimikuormalla vastatuuleen. Mikäli hankkisin vene/moottoriyhdistelmän omaan yksityiskäyttööni moottorivaihtoehtoni olisi todennäköisesti 40 hv e-tec. Evinrude on kokonaisuudessaan hirvittävän toimintavarma moottori erittäin pitkine huoltoväleineen ja kuten kaikki sähkömoottoreja käyttävät tietävät e-tecissä on paras laturi sähkömoottorien lataamiseen. Veneen keulaan asennan samanlaisen kiinteän heittokalastustason ,joten keulapiikkiin päässyt kalastaja pääsee nautimaan kalastuksestaan oikein olan takaa. Uuden veneeni pulpettia siirrettiin vielä kymmenisen senttiä eteenpäin, joten nyt veneen takaosastakin pystyy 2 kalastajaa heittämään täysin vaivatta.  Elektroniikaksi asennan tietysti lowrancen laitteet. Viime vuosi sujui lowrancen osalta taas loistavasti. Ei ensimmäistäkään häiriötä koko kauden aikana. Uudet laitteet, eli plotterin ja luotaimen sijoitan pulpetin yläkaiteeseen, samaan paikkaan kuin viime vuodenkin veneessäni. Uuden kosketusnäyttöisen laitteen ominaisuuksista pääsin nauttimaan viime vuonna kertaalleen itä-Suomen kiertueellani OPM:n veneessä. Nyt tällainen uutuus sijoitetaan siis myös omaan veneeseeni.
Takaosan kaiteet muutan siten että ne jatkuvat aivan veneen perään saakka. Tällä tavalla saan takaistuimen takana olevat tilat vielä tarvittaessa kuljetuskäyttöön. Kuten viime vuodenkin veneeni myös tuleva vene on helppo laskea traileriltaan lähes minkätyyliseltä peltorampilta vesille. Myös veneen nostaminen käy yhdeltä mieheltä kelissä kuin kelissä. Tämän kovassa sivutuulessa nostamisen pitkä oppimäärä käytiin läpi ahvenanmaan sivutuulimyrskyssä viime vuonna . Isomman veneen yksin nostaminen olisi tuskin enää onnistunut, mutta kaisla oli jonkinasteisen taistelun jälkeen trailerillaan.
Tuleva uusi veneeni on tulessa heti kauden aloituksen kynnyksellä hauenkalastuksessa. Tästä kausi jatkuukin huhtikuun lopulle ajoittuvalla meritaimenleirillä ahvenanmaan välisaaristossa. Ahvenanmaalle otan molemmat veneeni mukaan jolloin pääsemme tilanteen tasalle nopeasti ja kapasiteettia kalastamiseen riittää kaikille halukkaille.
Vuoden kalastusopas 2013.
Kuten useimmat tietävätkin sain osakseni tällaisen kunniamaininnan Suomalaisilta kalastuksen osaajilta. Valinnan tekee vuosittain Suomen kalastusmatkailun edistämisseura. Tämä oli hieno tunnustus työstäni  kalastusmatkailun ja tuotekehittelyn osalta. Olen myös puhunut monissa foorumeissa kestävävän kalastuksen puolesta ja ollut aktiivisesti ohjaamassa kalastusta kohti valoisampaa tulevaisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti